Blog

Posted in Egyéb, on 30 május 2015, by , 0 Comments

Milyen hely lehet az a Gönc, ahol ennyi barack terem? Sűrű barackfa-erdőben élnek a gönciek? Honnan kapta a nevét és milyen fajta a Gönci barack? És miért szeretjük ennyire?

A Gönci barack helye

Az első doloog, amit tisztázni szükséges: a név. Van Gönc és van a Gönci barack. Utóbbi az előbbiről kapta a nevét, de azt már kevesen tudják, hogy kicsit olyan ez, mint a debreceni, ami a civis városből ered, de nem a Nagytemplom előtt töltik a kolbászt a legendásan büszke debreceni polgárok. Gyártják sokfelé, még a New York-i magyar hentesnél is lehet belőle kapni. Nos, a Gönci barack is Göncnél kiterjedtebb területről származik. A hivatalos, eredetvédelmi rendelkezés szerint Gönc, Boldogkőváralja és a Zemplén lábának bizonyos, meghatározott ültetvényeiről. Szám szerint 42 településről.

A földrajzi eredetvédelem

GB_blog7_1A földrajz eredetvédelem célja, hogy egyes régiók hagyományos, tipikusnak mondható mezőgazdasági, élelmiszeripari termékeit megóvják az utángyártástól, illetve az eredetvédelmi szabályok garantálják a termékek minőségét. Az eredetvédett termékekről pontosan lehet tudni, honnan származnak, és az előállításuk egy adott területen belül, meghatározott módszerek szerint történt. Komoly ügy: az alapanyagok származását és a gyártási folyamatok lépéseit a terméket előállítónak szabályosan rögzíteni kell. Az eredetvédett termékek minőségi ellenőrzése szigorú, presztizsük nagy, a megkülönböztető cimke tulajdonosa nem engedheti meg magának, hogy eltérjen az előírásoktól. Érdemes rá büszkének lennünk, mert a miénk, elvehetetlenül.

 

 

Csak a miénk, legyünk büszkék rá!

GB_blog7_3A Gönci barack és a belőle készült pálinka hungarikum. A hungarikumokról sok dolgot el lehet mondani, egy azonban biztos: a mieink. Vannak népek, akik a saját, egyedi dolgaikra sokkal büszkébbek. Főleg, ha azok jók és mások is kedvelik. Nem ciki, sőt! Gondoljunk csak bele: Olaszországból egy igazi foodie nem tér haza valami különleges, területválogatott olivaolaj nélkül. Olyan sem fordult még elő, hogy Portóban valaki kihagyta a portói bort, de a párizsi utcaképhez is hozzátartozik a bagettel bicikliző bohém. A Gönci barack ráadásul eredetvédett, ezen a helyen van az otthona. Bárhová ültetnek göncibarack-fát, a termése sehol nem lesz olyan jóízű, mint a saját termőhelyén, a Zemplén lábánál. A talaj, az időjárás és az a tudás is hozzájárul ehhez, ami az itt élő emberek birtokában van. Ehhez értenek, ezzel foglalkoztak egész életükben. Érdemes megismerni, védeni, előnyben részesíteni a kevésbé ízes, de ipari célokra alkalmasabb, nem annyira érzékeny fajtákkal szemben. Mi azt valljuk: jó a színesség, Nem szeretnénk egyformává válni és örülönk annak, hogy van olyan értékünk, ami egyedi.

 

A Gönci Barack Vigasság

Most már eláruljuk, miért ragaszkodunk ennyire ehhez a gyümölcshöz. Itt születtünk, erre a tájra jöttünk vissza felnőttként a máshol megszerzett tapasztalatainkat kamatoztatni. Van egy szép göncibrack-ültetvényünk és egy pálinkafőzdénk, amire nagoyn büszkék vagyunk. Mert állítólag nagyon fiom a pálinkánk. Vagyis a pálinkáink, mert a málna, a szőlő, az alma és a szilva mellett mág tízfajta gyümölcsből készítünk. Ezek közül számunkra a legfontosabb a Gönci barack. Szeretnénk, ha minél többen megismernék. Nem csak a pálinkát, hanem a gyümölcsöt és a helyet is, ahonnan származik. Szeretnénk, ha minél többet tudnátok róla. Szeretnénk, ha minél többen értékelnék. Emiatt vágtunk bele a Gönci Barack Vigasság szervezésébe. Aki kedveli ezt a különleges gyümölcsöt, ráadásul nagyon jól szeretne szórakozni, annak július 6-7-én Boldogkőváralján a helye.

2018. május 14.
szerző: BESTILLO