Zene

Zene

Masni és Pocó: Mihályi Réka (a Fonogram díjas Group’n’Swing zenekar énekesnője) 2016-os új gyermeklemeze, a Masni és Pocó minőségi, oktató és vidám is egyben. Hangulatának, egyediségének köszönhetően a lemez az apróságok szórakoztatásán, játékos tanításán túl a felnőttek számára is maradandó élményt jelent.

Önkontroll:  A középiskolás fiatalokból álló, Önkontroll névre hallgató miskolci rockbanda egy éve alakult, zenei világukban a keményebb rock és a lágyabb rockballadák is megjelennek. A tinédzser srácok idén a XIXO Borsodi Amatőr Zenekarok Versenyén máris közönségdíjasok lettek. Az Aranyosi Zoltán (ének), Heim Kristóf (gitár), Hámori Márton (gitár), Fóris Balázs (basszusgitár) és Kiss Bálint (dob) felállásban zenélő ötös két debütáló száma, a “Csaknem” és a “Bátorság!” biztos, hogy felcsendül majd Boldogkőváralján is.

Róka Szabolcs: A XXI. század magyar trubadúrja, Tinódi-lant díjas magyar énekmondó, drámapedagógus, népzenész. 19 éve egy napközis táborban reneszánsz zenéjével és lantjával teljesen elvarázsolta a gyerekeket, azóta a moldvai csángó zene töretlen szerelmese. Virtuóz játékával, históriás meséivel, közvetlen személyiségével mindig minden korosztályt lenyűgöz.

Hobo:  Földes László alias Hobo Kossuth-díjas magyar bluesénekes, dalszerző, előadóművész, a Hobo Blues Band alapító tagja és énekese már közel 50 éve van a pályán és megszámlálhatatlan dalszöveg fűződik a nevéhez. Emellett filmekben és színdarabokban is játszott. Művészetéért 9 nagy díjat kapott eddigi élete során. Boldogkőváralján a Hármasoltár előtt tiszteleghetünk Hoboval, mesterei előtt.

Magna Cum Laude: Az egyik legnagyobb magyar funk rock együttes 19 éve robbant be a köztudatba, miután megnyert egy országos tehetségkutatót. A Magna Cum Laude 7 stúdióalbumot adott ki az évek során, 2006-ban a “Vidéki Sanzon” hozta meg Mező Misiéknek az igazi áttörést, majd a “Színezd újra” és a “Pálinkadal” is kimagasló sikert hozott a többszörös Fonogram-díjas zenekarnak.

Kiskalász: A Kiskalász zenekart 2009 januárjában Sántha Gábor (gitár) és Varga Bori (fúvóshangszerek) szerzőpáros alapította, Boros Attila basszusgitáros és Mogyoró Kornél ütőhangszeres zenészbarátaikkal közösen. Az első lemezt Bartos Erika, – aki kétség kívül a mai gyermekirodalom egyik legmeghatározóbb alakja -, éppen akkor megjelenő Zsákbamacska című verseskötete ihlette. Az együttes szeretné a fülbemászó dallamokkal, fura ritmusokkal megkönnyíteni a verstanulást a piciknek , illetve népszerűsíteni a gyerekek körében az „élő“ hangszeres zenét.  A zenekar mára már a legtöbb hazai fesztiválon megfordul és igényes, közvetlen koncertjeikkel varázsolják el a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Chain Bridge Pop: Az alternatív popot játszó négytagú fiúzenekar 2016 márciusában alakult és egy év múlva már a miskolci XIXO Borsodi Amatőr Zenekarok Versenyén szakmai díjasok lettek.  A srácok dalaikban személyes történeteket mesélnek el, melyeket egy kicsit mindenki magáénak érezhet. Ötvözik a pop lazaságát a mélyebb, kliséktől mentes mondanivalóval. Nagy hatással volt rájuk például a Dire Straits, Police, U2, Coldplay vagy a Quimby.

Pál István: Pál István alias Szalonna Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes Művészeti vezetője, akit már gyerekkorában megcsapott a népzene szele a szülők jóvoltából. Később megalapította saját zenekarát, a Szalonna és Bandáját, akikkel két nagylemezt jelentettek meg és az ország legnagyobb koncerttermeiben zenéltek. Külföldi koncertjeik szintén nagy sikerrel zajlanak, az egyik legemlékezetesebb koncertjük Angliában volt, ahol a királyi család vendégeiként zenélhettek. A koncert után személyesen gratulált nekik Margaret Thatcher volt angol miniszterelnök, aki a következőket mondta: “Csodálatos koncert, melyben érezhető a magyar nép szíve, lelke”.

ByeAlex: Viszonylag fiatalon kezdett el zenével foglalkozni, több kislemeze is megjelent. Az egyre ismertebbé váló előadó pszichedelikus-posztrock témákat dolgozott fel és remixlemezeket adott közzé. 2012-től ByeAlex néven szóló karrierbe kezdett. Az igazi ismertséget a 2013-as Eurovíziós Dalfesztivál hozta meg az ifjú tehetségnek, aki Malmőben “Kedvesem” c. saját szerzeményével 10. helyezést ért el hazánkat képviselve. Nem sokkal később zenekart alapított ByeAlex és a Slepp néven.