Blog

Posted in Egyéb, on 30 május 2015, by , 0 Comments

 

GB_blog5_1Én ezt ma főztem. Igen, a hőségben. Ok, az erkélyen, egy rezsón, de akkor is. 
Mondjuk a dologhoz az is hozzá tartozik, hogy egy hete alig ettem normális ételt, leginkább thai curryt rendeltem, vagy pho-t ettem és etettem a gyerekekkel is, sőt, egyszer még a szomszédos játszóházba is bementünk ebédelni, ott ugyanis egészen ehető pizzát sütnek, és még kaméleonokat is lehet közben nézegetni, ami igencsak megnyugtató érzés, amikor az ember dobozokból él éppen a két lakás közötti furcsa, légüres térben.
Viszont mára elmondhatom, hogy már 95%-ban az új helyen lakunk, a konyhám 90%-os, és nagyon vágytam valami főtt ételre, amit én készítek. Ebből arra következtetek, hogy ha nyernék a lottón, és minden nap kétszer ennénk jó éttermekben, akkor is elkapna a vágy, hogy 2-3 naponta főzzek valamit.
Ott tartottunk a reneszánsz ételekben, hogy a barack már megérkezett a törökök jóvoltából, így lehet is használni. Volt már hagyma is, amit Mátyás királynak küldött a sógornője, volt sáfrány, bor, aszalványok, jó pár féle fűszer, és volt kenyér, amivel tunkoltak és sűrítettek is.

Szerintem valami ilyesmi lehetett a végeredmény:
6 db csirke felső comb
2 kk friss csombor
só
1 közepes fej hagyma
7 dkg vaj
6 db friss sárgabarack kimagozva
10 szem aszalt sárgabarack
5 szem aszalt körte
5 szem aszalt füge
2 ek mazsola
3 dl késői szüretelésű fehérbor (furmint)
5 szem szegfűszeg
1 csipet sáfrány
5 szem szegfűbors
10 szem fekete bors
1 nagy szelet rozskenyér, a héja nélkül

 

A csirkecombot besóztam, majd 1 kanálnyi vajon először a bőrös felén, majd a másikon sütöttem 7-7 percig egy nagyobb lábosban. Kiszedtem, félretettem addig, amíg a maradék vajon meg nem pároltam a hagymát. Addig nagyon apróra vágtam az aszalt gyümölcsöket.
Visszatettem a húst az edénybe, és minden más hozzávalót beleszórtam a kenyeret kivéve. Nagyon lassan pároltam 50 percig, míg a hús olyan puha nem lett, hogy leesett a csontról. Közben a folyadékot vízzel kellett pótolnom. Amikor elkészült, belemorzsoltam a kenyeret, és főztem még 5 percig, amíg besűrűsödött. A végén még belekevertem egy kanálnyi hideg vajat. Isteni lett. Ha lett volna fácánom, abból főztem volna.

 

Ezt a receptet pont nem, de egy reneszánsz hamburgert készítek a Gönci Barack Vigasságon július 12-13-án. Azt is érdemes lesz megkóstolni!

2014 a reneszánsz barack éve a Fűszeresen!
Barack élőben: http://www.goncibarack.hu